Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε• αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα, θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου, θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας. Γιάννης Ρίτσος (το νόημα της απλότητας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ είπε...

Οι τόποι που γνωρίσαμε δε χάνονται.
Κρεμιούνται στις λέξεις και τις χειρονομίες μας,αναπαύονται στο βυθό των ματιών μας.
Τα "χνάρια" ήταν από μέταλο που έκαιγε.
Κι ακούμπησε την καρδιά μας.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Φωτογραφίες από το αφιέρωμα στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου για τον Μιχάλη Μπάστα
















Φωτογραφίες από το αφιέρωμα στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου για τον ποινικολόγο - ποιητή, Μιχάλη Μπάστα.

"Αχ! Κατιρίνα!..." πού 'λεγε κι ένας αγαπημένος ξάδελφος, ήθελες κάποτε να εκδώσεις κι εφημερίδα, τρομάρα σου! Πήγε μία και, κι ακόμα δεν άδειασες "τα καλάθια σου"!
Μην το πεις! Σε προλαβαίνω: τους αναγνώστες σου, ποσώς τους ενδιαφέρει αν εσύ κωλύεσαι από χρόνο, κούραση κ.λ.π., γι' αυτό, δώσε στίγμα! Ήδη, άργησες!

Λοιπόν παιδιά, τι να σας πω! Μεγάλο κεφάλαιο αυτός ο ποιητής! Μου βρήκε δουλειά ανοιξιάτικα, λες και δεν είχα! Θα τα καταφέρω, όμως! Μόνο λίγη υπομονή, μέχρι να μαγειρευτούν και τα βιντεάκια, καλά νά 'μαστε!

Μου έχεις εξασφαλίσει ξενύχτια, κύριε Μιχάλη μου, ουκ ολίγα!!!
Κι όλα αυτά, γιατί με μπέρδεψε πολύ η άλλη τάλαντος, του ποινικολόγου!
Είστε ιδιαίτερη περίπτωση, κύριε Μιχάλη μου! Απορώ πως "έδεσαν' αυτά τα δυο! Καιρό το παλεύω:
Μιχάλης Μπάστας: Αθώος ή Ένοχος!
Ένοχος ίσως, γιατί αθώωνε κακούς!
Μα, τους αθώωνε "ποιητικά"!
Ε, τότε, ΑΘΩΟΣ, αφού ήταν ποιητής!

...Κατηγορήθηκαν και οι μάρτυρες. Όλοι φίλοι του, ήταν!
Πρώτος ένοχος: Βασίλης Μητσάκης! Μάζευε λέει τα ποιήματά του, τα αντέγραφε, κι έτσι σώθηκαν σήμερα! Λες και μάζευε βόμβες! Λες κι αυτός δεν έγραφε δικά του! Μάζευε και των άλλων! Άσε που κατηγορείται, όχι μόνο για την φωνή του, αλλά και για το πάθος του να τα απαγγείλει και για να τα τραγουδήσει επαναστατικά!
Δεύτερος, Κώστας Λιάπης! Άλλος καλύτερος! Αυτός βομβάρδιζε από παντού! Από Βίγλα, Πλώρη, Μαγνησία, όπου είχε βάσεις, για τον φίλο του, μα και δικά του! Υπάρχει και γι' αυτόν μεγάλος φάκελος!
Τρίτος, Πέτρος Κυπριωτέλης! Καλά! Αυτός θα πάει στο απόσπασμα στις 2 Μαίου, θέλει δε θέλει! Έχουν μαζέψει άφθονο υλικό οι ίδιοι οι φίλοι του, χωρίς να ξέρουν ότι άθελά τους, τον καταδίδουν...

Συνένοχοι της βραδιάς, ίσως και πολύ νωρίτερα:
Βασίλης Αναγνωστόπουλος! Αυτός έχει και μεγάλη έδρα! Πυρήνας Πανεπιστημίου, λέει!Έκανε πλήρη ψυχανάλυση του κατηγορούμενου, με αποδείξεις από τις γραφές του!
Και γι' αυτόν υπάρχει μεγάλος φάκελος και κύρια κατηγορία, ότι είχε μεγάλο φυτώριο νέων!
Γιώργος Φουντούλης, σιγοντάριζε με μια κιθάρα! Δεν έβγαλε μιλιά, αλλά οι νότες του και μια νέα σύνθεσή του, με ποίημα του κατηγορούμενου, τον καθιστούν κι αυτόν μεγάλο, ύποπτο, αλλά και υπεύθυνο, σε ότι αφορά νότα!

...Ναι, έτσι ήταν! Υπήρξαν και γυναίκες! Καλά ακούσατε στις ειδήσεις! Η Μαρία Γαλανού θεωρείται ένοχη γιατί διέθεσε το κλειδί της Στέγης και να 'ταν μόνο! Και τα κεραμίδια διέθεσε απόψε! Τόσο κόσμο δεν έχω ματαδεί, Σπίτι της!

...και αφήνω τελευταία την καθ' ολοκληρίαν ένοχη Αμαλία Γκιζά, γιατί συμμετείχε με όλους τους τρόπους στην έκρηξη αυτής της βραδιάς! Όχι μόνο απήγγειλε και τραγούδησε δυνατά, λόγια του κατηγορούμενου, αλλά, απ' ότι δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτή βοήθησε να πετύχει μια παρέα αντρών τον σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος, από τον βομβαρδισμό της περιοχής του Βόλου!

Ναι, και μια άλλη γυναίκα, που η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη της, είναι η κυρία Μαρούσκα, η οποία ώς φαίνεται, ήταν η μούσα του κατηγορούμενου, όχι μόνο στην ποίηση, αλλά και στην ίδια τη ζωή του.

Πολλά τα στοιχεία που συγκεντρώνονται με το πέρασμα της ώρας...
Το ερώτημα, παραμένει:
Αθώος ή ένοχος;
Πλήθος λαού πνευματικών και μη ανθρώπων, συγκεντρώθηκε στον χώρο που έγινε το συμβάν. Χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα, όπως: "Αθώος! Είναι ποιητής! Μεγάλος, ποιητής! Βραβευμένος, ποιητής!"

Ανάμεσά τους και η δημοσιογράφος Γλυκερία Υδραίου που η φτηνή μηχανή μας κατάφερε να αποθανατίσει και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι' αυτό! (Αποκλειστικότητα μόνο των χναριών μας!Μείνετε στο κανάλι μας!...)

Υγ. Τι να σας πω; Έγκυρες πηγές λένε, πως αυτή η νύχτα θα τραβήξει μακριά...
Υγ. Να το ανεβάσω; Ούτε ξέρω τι βγήκε, στα γρήγορα! Βρε, δε βαριέσαι!Πολλοί θα το δουν, λίγοι θα με παρεξηγήσουν! Εδώ μια Κατιρίνα μόνο και οι στιγμές της! Έτσι προέκυψαν!
Υγ. Αύριο διορθώσεις. Ελαφρυντικό: Ο δαίμων του τυπογραφείου... (Βάλ' τε και λίγο της ζωής... μέσα είστε!)

2 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

...Κατιρίνα μου!!!!!!!!!!!!!

Αν δικαιώθηκε ο ποιητής;: Αθώος (ποιητική αδεία!)
Πάντως, αυτή η ποίηση...
θεραπεία (θεραποιηση !!!) θάπρεπε να λέγεται...
ολοι βάζουν το δαχτυλάκι τους στο μέλι της...
Αρκεί να έχεις "δάχτυλο!!!"

Φιλάκι από το μωρό μας, επι τέλους!!!
Σε φιλούμε,
Υιώτα
αστοριανή
και...Δημήτρης, φυσικά!
Νέα Υόρκη

Τα χνάρια είπε...

Ταλαντούχο, δάχτυλο!
Να μας ζήσει, Γιώτα μου! Απροετοίμαστη με βρήκε ο μικρός! Ήμουνα όμως σε ποιητική βραδιά! Αυτό λέει κάτι! Πολλά ταλέντα θα έχει το μωρό μας!
Φτου, φτου, άστον τώρα να ξεκουραστεί και μετά τον ζαλίζουμε!
Χαλαρώστε κι εσείς και χαρείτε τις ξεχωριστές στιγμές σας!Είναι όλες, δικές σας!
Τα λέμε, στο τηλέφωνο! ναι;