Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε• αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα, θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου, θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας. Γιάννης Ρίτσος (το νόημα της απλότητας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ είπε...

Οι τόποι που γνωρίσαμε δε χάνονται.
Κρεμιούνται στις λέξεις και τις χειρονομίες μας,αναπαύονται στο βυθό των ματιών μας.
Τα "χνάρια" ήταν από μέταλο που έκαιγε.
Κι ακούμπησε την καρδιά μας.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΖΑΓΟΡΑΣ

Βιβλιοπαρουσίαση

«Τα σχολεία της Ζαγοράς από το 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα» του Νίκου Διαμαντάκου

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ της Ζαγοράς




Ξεκίνησα να δακτυλογραφώ, μα είδα πως θα μου πάρει πολύ χρόνο, για να παρουσιάσω όλους (και δίκαια) τους ευργέτες της Ζαγοράς.
Η καλύτερη λύση είναι να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο!

Πολλά πολλά "ΕΥΓΕ", στον παράδειγμα-δάσκαλο Νίκο Διαμαντάκο, όχι μόνο για τα έργα του (εκπαιδευτικό και συγγραφικό), αλλά και για την μεγάλη υπομονή του, να συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό που μας κάνει πιο πλούσιους στις γνώσεις, αλλά και στο βαθύτερο νόημα που ξεκίνησαν οι ευργέτες μας με τα έργα τους και με το ξεχασμένο λίγο για μας τους νεότερους... το βασικό: "δίνεσθε"!

Αιωνία θα είναι η μνήμη τους, στους κατοίκους της Ζαγοράς, οι ευεργέτες μας, για πάντα!

Υγ. Και σε όσους έφυγαν και ζουν μακριά, εννοείται! Ίσως αυτοί ξεχνούν λιγότερο...

Απ' το 1950 η Κοινότητα, και στη συνέχεια ο Δήμος Ζαγοράς, τελεί κάθε χρόνο μνημόσυνο όλων των ευεργετών του τόπου, την Πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, σε μια εκκλησία, εκ περιτροπής, όπου συλλειτουργούν και οι τέσσερις ιερείς της κωμόπολης, ώστε να είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου και από τις τέσσερις συνοικίες. σελ. 102-103

Δεν υπάρχουν σχόλια: