Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε• αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα, θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου, θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας. Γιάννης Ρίτσος (το νόημα της απλότητας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ είπε...

Οι τόποι που γνωρίσαμε δε χάνονται.
Κρεμιούνται στις λέξεις και τις χειρονομίες μας,αναπαύονται στο βυθό των ματιών μας.
Τα "χνάρια" ήταν από μέταλο που έκαιγε.
Κι ακούμπησε την καρδιά μας.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ



Βιβλιοπαρουσίαση

«Τα σχολεία της Ζαγοράς από το 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα» του Νίκου Διαμαντάκου

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ της Ζαγοράς

Ιωάννης Πρίγκος

Ο Ιωάννης Πρίγκος γεννήθηκε, όπως γράφει ο ίδιος στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής αλλά μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, κοντά στο σπίτι του άρχοντα Κωνσταντίνου Mαυρίκιου ή Ξυπόλυτου, που χρημάτισε μεγάλος γραμματέας και σύμβουλος του ηγεμόνα της Βλαχίας Νικολάου Μαυροκορδάτου και του γιου του Κωνσταντίνου. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και δεν μπόρεσε να μάθει γράμματα, γιατί από μικρός ξενοδούλευε. Δεν γράφει το έτος της γέννησής του, αλλά από περιστατικά της ζωής του υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 1725.

Σε ηλικία 15 ετών, το 1740, μίσεψε με καράβι, μαζί με άλλους συγχωριανούς του, για την Αλεξάνδρεια. Εκεί έμεινε εννέα χρόνια, μέχρι το 1751. Εκεί έμαθε να γράφει και να διαβάζει την ιταλική γλώσσα. Στη συνέχεια πήγε στη Σμύρνη, για τέσσερα χρόνια, και κατέληξε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου έμεινε μέχρι το 1776, οπότε επέστρεψε στη Ζαγορά. Στο Άμστερνταμ ασχολήθηκε επιτυχώς με το εμπόριο και παράλληλα φρόντισε να ικανοποιήσει τη φιλομάθειά του, μελετώντας εκκλησιαστικούς και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

…Από δικό του καημό συμβούλευε τους νέους να μορφώνονται.

…Αποφασίζει να στείλει βιβλία των καλύτερων εκδόσεων και χρήματα, ώστε να επαναλειτουργήσει σύντομα το ανώτερο σχολείο και να υπάρχει βιβλιοθήκη στη διάθεση των μαθητών.

Γραφει στον παραλήπτη:

«Σεβασμιότατε πάτερ

…Ιδού σου σφαλώ σημείωσην δια 48 βιβλία, όπου σε δυο κασέλες είναι, στο Νο 1 βιβλία 18 και στο Νο 2 βιβλία 30 και ένα σημάδι Ι.Π.

….

Να βάλουν τις κασέλες τη μία επάνω στην άλλη, να γένη σαν μικρή βιβλιοθήκη δια ωφέλειαν και προκοπήν στους νέους της πατρίδος μας.

…να δώσει ο Θεός να τα διαβάζουν να ωφεληθούν όπου αυτή είναι η αιτία οπού τα στέλνω.

Επακολούθησαν κι άλλες αποστολές βιβλίων μέσω Κων/λης, Σμύρνης και Bενετίας, γι’ αυτό αργούσαν πολύ να φτάσουν στη Ζαγορά. Οχτακόσια περίπου βιβλία έστειλε ο φιλογενής Ι. Πρίγκος απ’ το Άμστερνταμ, και σε όλα σχεδόν σημειώνει πατρικές ευχές και προτροπές προς τα παιδιά, όπως αυτή: « και τόδε εμού Πρίγκου… Βολετό μετέπειτα και άλλοι φέρουν και άλλα βιβλία στην πατρίδα να γίνη η βιβλιοθήκη μεγαλύτερη. Άμποτες να τα αναγινώσκουν να μην στέκουν μόνον δια να τα χαλνά ο κορνιοκτός.

…Ο Θεός να δώσει να γένη αυτό το σχολείο, να είναι εις δούλεψην της πατρίδος… ότι τα γράμματα κάνουν τους ανθρώπους.

Σελ. 34, 35, 36

1 σχόλιο:

Τα χνάρια είπε...

Αρέσει στο χρήστη Ανάργυρος Σιάγκος.