Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε• αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα, θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου, θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας. Γιάννης Ρίτσος (το νόημα της απλότητας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ είπε...

Οι τόποι που γνωρίσαμε δε χάνονται.
Κρεμιούνται στις λέξεις και τις χειρονομίες μας,αναπαύονται στο βυθό των ματιών μας.
Τα "χνάρια" ήταν από μέταλο που έκαιγε.
Κι ακούμπησε την καρδιά μας.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Κρατάς Μυστικό; Γιάννης Φιλιππίδης

Κρατάς Μυστικό;

Γιάννης Φιλιππίδης

άνεμος εκδοτική


Συνήθως, στα μπλογκ μου παρουσιάζω βιβλία που έχω διαβάσει ή μου έχουν χαρίσει και ίσως ακόμα δεν έχω διαβάσει, βιβλία που έχω αγοράσει για να διαβάσω, βιβλία που βρέθηκα σε βιβλιοπαρουσίασεις τους, βιβλία φίλων μου, βιβλία δικά μου, βιβλία που άκουσα πολύ καλά λόγια γι' αυτά και θα ήθελα στην πορεία της ζωής μου να διαβάσω.

Αυτή την φορά, ίσως προτυπήσω λίγο, γιατί θα αντιγράψω μια βιβλιοπαρουσίαση που δεν ήμουνα, ένα βιβλίο που ακόμα δεν αγόρασα, ούτε φυσικά και διάβασα, έναν "φίλο" μου, που δεν είναι γνωστός μου, αλλά τον γνώρισα ελάχιστα απ' το λίγο που μπαίνω στα πεταχτά στο Φέισμπουκ.

Δεν έχω λόγο, ούτε κίνητρα, ούτε χρόνο πια, για να κάνω το παπαγαλάκι!
Έτυχε να πέσει στην αντίληψή μου, μ' άρεσε, μ' άγγιξε η γραφή του Γιάννη, όπως και η βιβλιοπαρουσίαση, και νιώθω την ανάγκη να αναμεταδώσω, γιατί πιστεύω πως το καλό και το άξιο πρέπει να επιβραβεύεται, και να προχωράει ανεμπόδιστο, σαν τα καθαρά νερά μιας γνήσιας πηγής.

Είχα πράγματα να κάνω, πιστέψ'τε με, πέρα απ' το να κοιμηθώ γιατί είμαι τέζα! Τέζα ήμουνα και χθες, (λιγότερο όμως από σήμερα που δούλευα όλη μέρα, (πέρα απ' τον εκνευρισμό που φέρνει η πανσέληνος... αν δεν το ρίξουμε εκεί...!) έτυχε όμως να πετύχω το θέμα στο Φέισμπουκ, έκανα εκεί χθες την αρχή, σήμερα ο Γιάννης ανέβασε και τα υπόλοιπα βίντεο, (είμαι τυχερή που βρίσκω και έτοιμο "το υλικό"), οπότε θα ήμουνα φάουλ στην Κατερίνα πρώτ' απ' όλα, αν δεν το παρουσίαζα.

Δείτε, ακούστε, νιώστε και μετά υπάρχουν και τα σχόλια, συζητάμε!
Εγώ, πάντως, σε πολλά σημεία, με βρήκα!Ο Γιάννης, αν και άντρας, έχει καταφέρει να πλησιάσει απίστευτα την ψυχολογία της γυναίκας! Τελικά, εγώ, ως Κατερίνα, νιώθω πολύ τυχερή που κάποιες σκέψεις μου ο Γιάννης τις εμπνεύστηκε, τις έγραψε ποιητικά, τις εξέδωσε σε βιβλίο, κι έτσι εγώ θα μπορώ εύκολα να τις σημειώσω στο βιβλίο του, σαν λεγόμενά του, και όχι σαν δικά μου, γιατί αυτό τελικά κάνει την διαφορά και είναι πολύ πιο εύκολο...
(... ίσως κάποια απ' αυτά τα έχω νιώσει, τα έχω γράψει, με άλλο τρόπο, με άλλες λέξεις...
...Με συγκινεί πάντα όταν βρίσκω και κάτι από μένα στα βιβλία, κι εδώ βρήκα χωρίς να το έχω διαβάσει, μα την αλήθεια, πολλά! Να είσαι καλά, Γιάννη Φιλιππίδη!)

Ένα ξέρω, πως θα το διαβάσω -σχετικά- γρήγορα. Τότε θα σας πω, αν έχω πέσει έξω.
Ακούστε, κι αν δεν βρείτε κι εσείς κάτι απ' τον εαυτό σας, βρείστε με!

Πάμε λοιπόν:
1


2


3


4


5


6


7


Η παρουσίαση του τρίτου μυθιστορήματος του Γιάννη Φιλιππίδη «Κρατάς μυστικό;» που έγινε στο «Δρόμο με δέντρα» στο Βοτανικό.
Αποσπάσματα αποδίδουν οι ηθοποιοί: Μάνια Παπαδημητρίου, Μάρω Αγρίτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δήμητρα Σύρου.
Για τον συγγραφέα και το τρίτο του μυθιστόρημα μιλάνε οι: Σπύρος Σεραφείμ,δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός (Βήμα FM) κι η ποιήτρια Σοφία Στρέζου.
Στο μουσικό μέρος της βραδιάς συμμετέχουν φιλικά: Νατάσσα Μποφίλιου κι ο συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης.
Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
www.anemosekdotiki.gr

Υγ. Το ότι όλοι οι παρουσιαστές (παρουσιάστριες) και ο τρόπος της θεατρικής βιβλιοπαρουσίασης ανέβασαν πολύ "τις λέξεις του", αυτό δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση!

Υγ. Είναι δυνατόν να το γράψω στο τέλος; Κι όμως, έτσι ήρθε η ροή, γιατί συγχρόνως έπρεπε να τα δω όλα τα βιντεάκια, και γιατί δίπλα το ρολόι του υπολογιστή όλο και τρέχει...

Γιάννη Φιλιππίδη, σου εύχομαι τα καλύτερα! Δεν ξέρω περισσότερα για τα άλλα βιβλία σου, μα αυτό, επειδή ξέρω καλά να "Κρατάω μυστικά", πράγματι, μ' άγγιξε!

"Καλοτάξιδο" και "Καλές Νέες Εμπνεύσεις", εύχομαι!Υγεία, Ευτυχία, Ελπίδα και τα λοιπά... που λέει ο κόσμος για ευχές!

Μια συμβουλή μόνο από μένα που "είμαι από χωριό", να παραμείνεις όπως είσαι, να μην αλλάξεις τις ευαισθησίες σου, κι αν μπορείς λίγο, να ελαττώσεις το αυθόρμητο και ίσως απολύτως δικαιολογημένο "κατηγορώ" σου για άλλα βιβλία, βιβλιοπωλεία ή Εκδοτικούς οίκους. Είναι μια πονεμένη ιστορία, δυστυχώς την έχω ζήσει εδώ και μια εικοσαετία από πρώτο χέρι, ας αφήσουμε τον κόσμο ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του. Μου πήρε πολύ χρόνο, μα κατάλαβα πια, πως κάθε βιβλίο που βρίσκεται σε ράφι βιβλιοπωλείου, πίσω του κρύβει κι έναν ήρωα, όχι φανταστικό, χάρτινο, αλλά ήρωα Άνθρωπο που κάτι ήθελε να πει. Καλύτερα να είναι εκεί, παρά στην χωματερή ή στα αζήτητα, όπως πολλά άλλα βιβλία.
Ας το αφήσουμε στον χώρο που κατέκτησε με τον αγώνα του, (μικρό ή μεγάλο, εύκολο ή δύσκολο, δε μας νοιάζει), κι ας διεκδικήσουμε κι εμείς με τον γραπτό μας λόγο που νομίζουμε πως κάτι "διαφορετικό" έχει να πει, τη δική μας θέση στον χώρο, κι ας ευχηθούμε να αποκτήσουν κι άλλα ράφια τα βιβλιοπωλεία, ν' ανοίξουν κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι, ώστε να διαβαστούν και να ακουστούν όλες οι μέχρι τώρα αποκλεισμένες φωνές.
Αν το σεβαστούμε για τη θέση του, ίσως σεβαστεί κι εκείνο να δώσει περισσότερο χώρο στο δικό σου, στου άλλου, στο δικό μου, στων άλλων... (που είναι πάρα πολλοί, δυστυχώς!)

Έτσι, σαν μεγαλύτερη. Τελικά, πληθυντικός αριθμός. "Οι συμβουλές". Προέκυψε.
Ως συγγραφέας, ξέρεις σίγουρα πως όταν αρχίσεις να γράφεις, δύσκολα σταματάς...

Α, και κάτι άλλο: Μ' άρεσε που καπνίζατε, καθότι εδώ, φανατική καπνίστρια. Άρα, χαλαρώνατε, συγχρόνως!Τυχεροί! Πολλά μ' άρεσαν, αλλά θα λαλήσουν τα κοκόρια αν τα γράψω απόψε.

Υγ. Απόψε, αφού είδα πως θα με ξημέρωνες πάλι εσύ, και θα με έβγαζες πάλι εκτός προγράμματος, πάλι δεν μαγείρεψα, φοβούμενη μην κάψω το φαγητό.
Σου χρεώνω λοιπόν την πίτσα. Όλα κι όλα!
(Δεν έχει πολλά "πάλι". Χθες, δεν σε χρέωσα.)

"Καλή Επιτυχία"λοιπόν, ξανά, στηρίζοντάς την αποκλειστικά στα γραπτά σου, γιατί εκεί είναι τα θεμέλιά σου και διαισθάνομαι ότι είναι πράγματι, πολύ γερά!
Αντισεισμικά και αντιτσουναμικά, αν υπάρχει τέτοια λέξη!

Υπογραφή: Κατερίνα Δε.Στα.Πα;

Υγ. Σάββατο βράδυ
"Τι κατάλαβα ΤΙ, από μένα, λες και τα μυστικά, τα κρατούσα κρυφά, από μένα!..."

Νατάσσα Μποφίλιου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: