Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε• αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα, θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου, θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας. Γιάννης Ρίτσος (το νόημα της απλότητας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ είπε...

Οι τόποι που γνωρίσαμε δε χάνονται.
Κρεμιούνται στις λέξεις και τις χειρονομίες μας,αναπαύονται στο βυθό των ματιών μας.
Τα "χνάρια" ήταν από μέταλο που έκαιγε.
Κι ακούμπησε την καρδιά μας.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σφήγκα και σφίγγα

Το χρωστούσα στην σφήγκα μου! Έπρεπε να μάθω τελικά, πώς γράφεται σωστά!
Τελικά, δεν πέθανε! Χαλάλι της! Χάρηκα! Μόνο οι μέλισσες, διάβασα κάπου, χάνουν την ζωή τους!


Ετυμολογία

σφήγκα < αρχαία ελληνική σφήξ

[] Open book 01.svg Ουσιαστικό

σφήγκα θηλυκό ή σφήκα

  • είδος εντόμου με φαρμακερό κεντρί
(από βικιπαίδεια)


Πρώτες Βοήθειες για Σφήκα Sting

Wasp τσιμπήματα είναι πολύ επώδυνη και να προκαλέσει οίδημα και μερικά τσιμπήματα σφηκών είναι επίσης δηλητηριώδη. Οι πιο κοινοί τύποι σφήκες που βρίσκονται σε κήπους και μέσα στα σπίτια δεν είναι δηλητηριώδη, αλλά αν τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο.

Εάν ζείτε στο δάσος και απομακρυσμένες περιοχές, στη συνέχεια, διάφορα είδη σφηκών και των μελισσών υπάρχουν στις ζώνες Γουάιλντερ.

Όταν μια τσιμπήματα σφηκών, θα παρατηρήσετε αμέσως ερυθρότητα στο δέρμα που ακολουθείται από τον ερεθισμό του δέρματος. Μπορεί να ξεκινήσει πρήξιμο και ο χώρος θα είναι πολύ φαγούρα. Σε περίπτωση που η σφήκα ήταν δηλητηριώδες, τότε το άτομο μπορεί να αναπτύξει κνίδωση, πρήξιμο του λαιμού και του στόματος, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, το άγχος και τον πόνο στον αυχένα. Το άτομο θα πρέπει να έσπευσε στο νοσοκομείο αμέσως πριν από το δηλητήριο εξαπλώνεται περαιτέρω.

Για ένα μη δηλητηριώδες τσίμπημα σφήκα, να τηρούν τις δάγκωσε τομέα που είναι στενά και να δούμε αν τυχόν Stingers παραμείνουν μέσα στο δέρμα. Μπορείτε να το πάρετε έξω χρησιμοποιώντας μια παραμάνα ή μια βελόνα προσεκτικά. Στη συνέχεια εφαρμόζεται πάγου στην περιοχή, έτσι ώστε να μαλακώνει το κνησμού και μειώνει το Welling. Συνήθως η περιοχή όπου η σφήκα έχει δαγκώσει θα είναι ζεστή για να αισθανθεί. Κρατήστε τον πάγο τυλιγμένο σε ένα ύφασμα για τουλάχιστον 20 λεπτά και αν η φαγούρα συνεχίζεται, τότε πάρτε ένα αντιισταμινικό, το οποίο είναι διαθέσιμο από το ράφι. Μετά από αυτό πλύνετε το τσίμπημα και να τεθούν κάποια αντιβιοτική κρέμα για αυτό. Επίσης, αν η σφήκα ήταν ένα δηλητηριώδες ένα, τότε θα πρέπει να περιορίσει το δηλητήριο από την εξάπλωση αμέσως. Μπορείτε να συνδέσει την περιοχή με ένα πανί και αν δεν είναι δυνατή, μόνο ορμά στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Περισσότερα άρθρα:

Πρώτες Βοήθειες για Σφήκα Sting



Ετυμολογία

σφίγγα < αρχαία ελληνική Σφίγξ [] Nuvola apps edu languages.png Προφορά ΔΦΑ : /ˈsfiŋ.ga/ ο Οιδίποδας και η Σφίγγα [] Open book 01.svg Ουσιαστικό σφίγγα θηλυκό * φτερωτό τέρας της αρχαίας μυθολογίας με ουρά φιδιού, σώμα λιονταριού και κεφάλι γυναίκας * (μεταφορικά) άνθρωπος που δεν εκφράζει καθαρά τις απόψεις του

Σφίγγα (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρμάρινη Σφίγγα του 540 π.Χ. στο μουσείο της Ακρόπολης

Στην ελληνική μυθολογία η Σφίγγα ήταν ένα τέρας που έφερνε κακοτυχία και καταστροφή. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας. Αναπαριστάται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού, ουρά ερπετού και φτερά πτηνού. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σφίγγω.

Η Ήρα και ο Άρης την έστειλαν από την πατρίδα της, την Αιθιοπία, στη Θήβα. Εκεί στεκόταν και ρωτούσε τους περαστικούς «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Όποιον δεν μπορούσε να λύσει το γρίφο, η Σφίγγα τον έπνιγε. Ο Οιδίπους έλυσε τον γρίφο απαντώντας ότι το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατάει στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια και στα γηρατειά περπατάει όρθιος αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι. Μόλις λύθηκε το αίνιγμά της η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τον βράχο που στεκόταν και σκοτώθηκε. Ωστόσο, ο ακριβής γρίφος που έδινε η Σφίγγα δεν είναι γνωστός από αρχαίες πηγές, αλλά από μεταγενέστερα κείμενα.

Υπάρχει η άποψη ότι ο μύθος συμβολίζει τη μετάβαση από την πρωταρχική μορφή θρησκευτικής λατρείας των Αρχαίων Ελλήνων στην κλασική πρακτική της λατρείας των Ολυμπίων Θεών.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την Σφίγγα την οποία παρουσιάζει ο Παυσανίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παυσανία η Σφίγγα ήταν νόθη κόρη του Λάιου. Ο Λάιος εμπιστεύθηκε μόνο σε αυτή τον χρησμό που πήρε από την Πυθία και της ανέφερε πως αφορούσε μόνο την Ιοκάστη και τους καρπούς της. Αυτό γιατί ο Λάιος είχε παιδιά και από παλλακίδες, αφού απέφευγε την συνεύρεση του με την Ιοκάστη. Όμως σε ένα από τα μεθύσια του κοιμήθηκε με τη γυναίκα του και γεννήθηκε ο Οιδίποδας.

Commons logo
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το άρθρο:

Έτσι, παρότι εγκατέλειψε τον Οιδίποδα στον Κιθαιρώνα, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του, όταν κάποιος από τους γιους διεκδικούσε τον θρόνο τον έστελνε στην Σφίγγα. Αυτή με τον γρίφο της εξέταζε αν αυτοί ήταν γνήσια παιδιά του Λάιου. Επειδή τη γνώση του χρησμού την είχαν μόνο αυτοί που κατάγονταν από τη βασιλική γενιά, όσοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στον γρίφο της θανατώνονταν.

Ο Οιδίποδας πριν συναντήσει τη Σφίγγα είχε μάθει για τον γρίφο στον ύπνο του. Έτσι μπόρεσε να τον λύσει.


.........

Η σφίγγα της Αιγύπτου

Sphinx1
Ένα μεγάλο ερώτημα που ίσως δεν μπορεί κανένας να απαντήσει και είναι πολύ πιθανό να κρύβει αμέτρητα μυστικά είναι η ονομασία «Σφίγγα»! Γιατί άραγε ένα τεράστιο δημιούργημα της αρχαίας εποχής που απεικονίζετε από σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, να ονομάζετε «Σφίγγα»; Ο θρύλος αναφέρει πως η Σφίγγα μίλησε το 1419 π.Χ. στον Τούθμωση τον Δ`, εμφανίστηκε στον ύπνο του και του είπε: «Απελευθέρωσέ με και θα γίνεις Φαραώ».Έκανε ότι του ζήτησε και κυβέρνησε την Αίγυπτο. Όσο αναφορά την πραγματική ιστορία η Σφίγγα δεν μίλησε ποτέ, ακόμα και μετά τις πολλές πολιορκίες που δέχτηκε από τους βάρβαρους κατακτητές.
Η Σφίγγα κατασκευάστηκε το 2520 π.Χ. μετά από εντολή του Φαραώ Χεφρήνα, γιου του Χέοπα., και ο σκοπός της κατασκευή της ήταν καθαρά λόγος αισθητικής. Στα λατομεία της περιοχής που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί η πυραμίδα του Χέοπα έμεινε ένας τεράστιος όγκος από άχρηστα πετρώματα για να χρησιμοποιηθούν αλλά και τεράστια για να καταστραφούν και αποφασίστηκε να φτιαχτεί αυτό το μνημείο το οποίο έχει μήκος 54 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. Η μορφή που έχει, ανθρώπου δηλαδή με λιοντάρι, θέλει να δείξει το μεγαλείο και την δύναμη των βασιλέων της Αιγύπτου. Επίσης ήταν κέντρο λατρείας το θεού ΄Ώρος, σύμβολο του Ήλιου. Η ανακάλυψη μιας μυστικής σήραγγας που μετά από πέντε μέτρα κάνει μία απότομη ορθή γωνία και καταλήγει σε ένα «τυφλό» σημείο μένει ένα αναπάντητο αίνιγμα, καθώς η θεωρία που λέει πως χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σφίγγας δεν έχει βάσιμες πηγές.
Τέλος, ο τρόπος που κατασκευάστηκε η Σφίγγα μένει ένα ερώτημα, παρόμοιο με αυτό των πυραμίδων. Η συμμετοχή εξωγήινων πολιτισμών κάνουν και εδώ την εμφάνιση τους και έρχεται μία φωτογραφία το 1976 από το διαστημόπλοιο «Βίκιγκ» που τραβήχτηκε από τον πλανήτη Άρη να οξύνει την θεωρία αυτή. Η φωτογραφία αυτή δείχνει στην επιφάνεια του Άρη το πρόσωπο της Σφίγγας όμως μετά από μία σειρά ερευνών η λύση του μυστηρίου αποδόθηκε σε παιχνίδι της φύσης, αφού οι λοφίσκοι που λαμβάνουν χώρα στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» έδιναν αυτή την εντύπωση. Είναι η λύση του μυστηρίου ή μήπως είναι η αρχή από μία σειρά ερευνών γύρω από το φαινόμενο της Σφίγγας, των πυραμίδων και άλλων παρόμοιων φαινομένων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: