Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδαα, το νέο πακέτο φορλογικών μέτρων θα περιλαμβάνει:
Το μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή του 11% στο συντελεστή του 23%. Σήμερα, στο 11% ανήκουν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα φάρμακα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Από τη μετάταξη προϊόντων πρέπει να αντληθεί ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2011.
Σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, σχεδιάζεται να αλλάξουν συντελεστή, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για το «κυνήγι των αποδείξεων» να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα.
Σε κάποιες κατηγορίες (εστιατόρια, οικοδομικές εργασίες, μπαρ) έχει παρατηρηθεί μειωμένη ζήτηση αποδείξεων. Σχεδιάζεται λοιπόν, γι' αυτές τις κατηγορίες, να θεσπιστούν κίνητρα προς τους καταναλωτές, για να ζητούν αποδείξεις.
Για παράδειγμα, οι αποδείξεις από εστιατόρια μπορεί να μετρούν διπλά στο συνολικό «καλάθι» του κάθε φορολογούμενου, ώστε αν η αναγραφόμενη αξία είναι 100 ευρώ, στο «καλάθι» να λαμβάνεται υπόψη ποσό 200 ευρώ.
Στα τέλη κυκλοφορίας, για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές αερίων. Για τα ΙΧ που έχουν ταξινομηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2010, θα ισχύσουν δύο αλλαγές:
Αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά για τα μεγάλου κυβισμού (επέφερε επιβαρύνσεις 150-650 ευρώ για τα ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών).
Η ηλικία δεν θα παίζει ρόλο και τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον κυβισμό. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα τέλη του 2009 προσαυξημένα κατά 10%-15%.
Αν ισχύσει αυτή η λύση (οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη), τότε θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, αλλά και των μικρού κυβισμού τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν από το 2000.Παράλληλα, θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν σχετικά καινούρια αυτοκίνητα (ταξινομημένα μετά το 2000) με κινητήρα κάτω από 2.000 κ.εκ.
Οι νέες -αυξημένες- αντικειμενικές αξίες αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, με στόχο να φέρουν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς οι μεταβιβάσεις έχουν «παγώσει».
Σχεδιάζεται να υπάρξει αύξηση στο αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, ώστε να μη θιγούν οι ασθενέστεροι.
Σε ό,τι αφορά τους φόρους για τις επιχειρήσεις, οι μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία ακόμη έκτακτη εισφορά (10% επί των κερδών), με στόχο την άντληση εσόδων 600 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα), η φορολόγηση επί των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Εκτός από από τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές, θα θεσπιστούν και άλλοι «πράσινοι φόροι», με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Πάντως, αν και ηπροετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι το κύριο βάρος για την άντληση των 300 εκατ. ευρώ θα πέσει στις επιχειρήσεις.
Από τα τεκμήρια των επαγγελματιών πρέπει να αντληθούν έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν τόσο από τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για όλους τους επαγγελματίες όσο και από την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αυτοελέγχου.
Ο μηχανισμός αυτός (που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά θα ισχύσει το 2011) αναγκάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα (και κατά συνέπεια να πληρώσουν περισσότερο φόρο), για να μην υπαχθούν σε φορολογικό έλεγχο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου